Rijeka i Novi Sad, dva prijateljska grada i dva prijateljska kluba.

13. prosinca 2021. | Aktivnosti | Novosti

Ponekad je dobro posjetiti gradove koji su naoko isti, a ipak različiti, različiti, a opet dovoljno isti. Dobro je jer imaš priliku steći nove prijatelje, a osjećati se kao da ih oduvijek imaš.

Između gradova Rijeke i Novog Sada postoji mnogo sličnosti. Oba su grada burne povijesti, u kojoj su se mijenjale  države, carstva i kraljevstva kojima su pripadali. Da su povremno imali zajedničku prošlost pripadajući istim državama vidljivo je iz arhitektnoskog nasljeđa i djelomično slične raznolikosti u demografskoj strukturi stanovništva.  Nadalje, Rijeka ima Sušak,  Novi Sad  Petrovaradin, Rijeka ima Rječinu, Novi Sad Dunav. Mutltikulutralnost, tolerantnost i blaga narav stanovnika zajedničke su značajke oba grada, uz mostove koji ne povezuju samo dvije obale nego prije svega ljude. Titulu Europskog grada kulture nose jedan za drugim, Novi Sad nakon Rijeke, uz, na žalost, od strane COVID-19 pandemije ukradenih tih teško dočekanih 5 minuta europske slave. I na kraju, gradovi Rijeka i Novi Sad su i gradovi prijatelji.

Naravno postoje i razlike, u Novom Sadu ima snijega, u Rijeci baš i ne.

Rotarijanci nisu samo članovi iste organizacije, rotarijanci su prije svega prijatelji. U svome klubu, u svome gradu, u svojoj državi, u cijelom svijetu.  Naši novi prijatelji su ujedno i naši stari prijatelji, jer i prije nego što se osobno upoznamo znamo da dijelimo iste vrijednosti.

Tako su nas i dočekali novosadski rotarijanci, kao da se oduvijek znamo iako smo se tek upoznali. Bili su odlićni domaćini, nadamo se da smi i mi bili dovoljno dobri gosti, stvorena su nova prijatelstva, počeli se kovati novi, zajednički planovi.  Saznali smo puno toga o Novom Sadu, posjetili zanimljive lokacije, probali vojvođanske specijalitete, postali bogatiji za jedno lijepo iskustvo.

U svijetu u kojem ponekad nedostaje tolerancije, mira i prijateljstva, važno je da dobri ljudi ustraju i uz prijateljstvo i dobročinstvo, rade na suradnji među narodima i  državama, čineći svijet boljim mjestom za život.

Zanimljivost:

Da li ste znali da se ban Josip Jelačić rodio u Novom Sadu? Da je stanovništvo Novog Sada činilo 25 različitih nacionalnosti? Da je ime Novi sad srpska (i hrvatska) izvedenica iz latinskog naziva Neoplanta odnosno njemačkog Neusatz?