Rotary klub Rijeka svečanom akademijom obilježio 30 godina

9. prosinca 2023. | Novosti

Rotary klub Rijeka, koji je pravni slijednik Rotary kluba Sušak osnovanog davne 1930. godine, svečanom je akademijom obilježio 30 godina postojanja.

Svečano obilježavanje započelo je u petak 8. prosinca u popodnevnim satima okupljanjem riječkih rotarijanaca i njihovih prijatelja iz brojnih Rotary klubova iz Hrvatske, Slovenije te Srbije i Crne Gore u prostoru hotela Bonavia. Na Svečanoj akademiji predstavljen je sažetak djelovanja i rada kluba prisjećanjem na zalaganja i marljivosti osnivača ali i svih dosadašnjih trideset predsjednika kluba, koji su zajedno s članovima uspješno realizirali brojne humanitarne akcija i projekte poštujući načela rotarijanstva za dobrobit lokalne zajednice i šire.

Brojne uzvanike pozdravio je predsjednik Rotary kluba Rijeka Gordan Resan istaknuvši kako je obilježavanje 30 godina djelovanja svojevrsni nastavak rada kluba koji je slijednik RC-a Sušak osnovanog 1930. godine, tako da je rotarijanstvo ovdje prisutno preko 120 godina. Spomenuo je čitav niz humanitarnih aktivnosti koje klub provodi, posebno izdvojivši tradicionalni humanitarni koncert Budi tu, zatim postavljanje javne špine na Riječkom lukobranu te rad Zaklade „Dr.Viktor Ružić“, o čijim je ciljevima i stipendijama i nadarenim stipendistima iz svih područja, od umjetnosti do prirodnih nauka, govorio predsjednik Zaklade Nikola Mikić.

O početku rada riječkog Rotaryja govorio je njegov prvi predsjednik Zvonko Jadrešin, a u ime gradonačelnika prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Grada Rijeke Goran Palčevski, i sam dugogodišnji Rotarijanac koji je u jednom mandatu bio i predsjednik RC-a Rijeka.

Tijekom Svečane akademije osnivačima i dosadašnjim predsjednicima dodijeljena su priznanja i plakete, a u ime svih srdačno je zahvalio jedan od osnivača RC-a Rijeka i još uvijek vrlo aktivan član Oleg Mandić, poznati antifašist koji je svoj život posvetio humanitarnom radu i borbi za mir.

Kao gost bio je prisutan pjevač Rambo Amadeus, koji je održao koncert u Pogonu kulture. Druženje je nastavljeno tijekom vikenda stručnim vodstvom kroz Rijeku i upoznavanjem grada.