25 nam je godina tek…

20. travnja 2018. | Aktivnosti

Rotary klub Rijeka trodnevnim je programom obilježio 25 godina osnivanja chartera i isto toliko godina služenja u zajednici. Ideja rotarijanstva na ovim se prostorima proširila tridesetih godina prošlog stoljeća kada je osnovan Rotary klub Sušak. Iako je Drugi svjetski rat zaustavio njegovo djelovanje, nije ugasio ideju koja je tinjala sve do 1. svibnja 1993. kada je osnovan Rotary klub Rijeka. Od tada pa do danas, u djelovanje kluba svoju su viziju utkala 122 člana kroz brojne realizirane projekte čiji je popis uistinu impresivan; pomoć Centru za rehabilitaciju «Fortica» Kraljevica i osnovnim školama u Klani i na Pećinama, projekt zaštite bjeloglavih supova, donacije pod nazivom 1000 kuna iznenađenja, kupnja glasovira, kemoterapijske stolice, pomoć za razminiranje, humanitarni koncerti «Budi tu» i stalne donacije prema KBC-u Rijeka, zatim Rotary Fiumanka, rotarijanski bal, „karnevalska maneštra“ čiji prihodi idu u humanitarne svrhe te nebrojene pojedinačne inicijative i akcije. Ovom popisu s ponosom možemo dodati i prvi Global Grant u Distriktu 1913 – obnovu Centra za rehabilitaciju «Fortica» u Kraljevici, ali i više od 350 stručnih predavanja kojima smo pomogli u afirmaciji različitih stručnjaka i doprinosili osobnom rastu i razvoju. Zajedno s našim prijateljicama iz Inner Wheela i mladima iz Rotracta, koji ovu godinu također slave 20 godina postojanja, sudjelovali smo u brojnim zajedničkim akcijama, izletima i sportskim druženjima.

U tom duhu proslavili smo i svojih prvih četvrt stoljeća! Program smo najavili primopredajom mrežnih pisača riječkom KBC-u, vrijednom preko 180 tisuća kuna, a zaključit ćemo ga zanimljivom izložbom postavljenom na riječkom Korzu kako bi Rotary približili javnosti. Posebno zapažen bio je znanstveno-stručni skup o velikom rotarijancu dr. Viktoru Ružiću, a objavljena je i prva opsežna monografija o njegovom životu i radu pod nazivom „Život koji teče“, u čijem nastajanju je sudjelovalo preko 15 autora. Predstavnici našeg kluba tog su dana obišli grob obitelji Ružić.

U prostoru Gradske vijećnice Grada Rijeke održana je svečana akademija povodom 25 godina chartera, a nakon nje i svečana večera u hotelu Bonavia koje su uveličali brojni prijatelji iz drugih klubova. Svečana akademija bila je prigoda da se iskaže zahvalnost osnivačima kluba i članovima koji su se istaknuli osobnim doprinosom.

Bili smo klub domaćin i aktivno sudjelovali u zajedničkoj akciji pošumljavanja na prostoru iznad delničkog naselja Lučice. Tamo je 111 rotarijanki i rotarijanaca iz čitave Hrvatske zasadilo 3000 sadnica jele i smreke, na predjelu gdje je dio drvne mase morao biti posječen radi potkornjaka i dodatno uništen uslijed jakog juga koje je u prosincu prošle godine uništilo preostala zdrava stabla. Nakon sadnje, uslijedilo je druženje u Park šumi Golubinjak.

Još jednom zahvaljujemo svim prijateljima koji su uveličali našu svečanost kao i na brojnim čestitkama i darovima.

Publikacija 25 godina Rotary Cluba Rijeka

*************************