Danas naš dragi prijatelj Oleg Mandić slavi 90-rođendan

5. travnja 2023. | Aktivnosti | Novosti

Rotary je zajednica moralnih i svijetu otvorenih ljudi, koji su uzor u svom zanimanju, u javnom i privatnom životu te promiču najviše i najvrednije ljudske i humanističke vrijednosti: toleranciju, mir i prijateljstvo. Ukratko, Rotary je Oleg Mandić.

Život našeg dragog prijatelja Olega, obilježio je Auschwitz, on je bio zadnje dijete koje je napustilo taj logor smrti. Za očekivati bi bilo da jedno takvo strašno iskustvo ostavi ogomnu gorčinu u 11-godišnjem djetetu za cijeli život. Ali Oleg ne nosi gorčinu u sebi, on nosi i širi ljubav prema životu, prema radostima koje život donosi. Sa svojih 90 godina, Oleg je i dalje i šarmantan i duhovit i britak, i dalje uživa u životu dok neumorno širom Europe promovira mlađim generacijama poruku o vrijednosti i ljepoti života.

Oleg je antifašist, pravi, istinski, kojem je antifašizam civilizacijski stav, a ne idološka odrednica. Antifašizam je za njega neodvojiv od ljudskih i građanskih sloboda, i nespojiv sa logorima bilo kojega tipa. Jer što je život bez slobode, a sloboda bez slobodne volje?

Trebamo se podsjetiti da dok postoje oni koji su u stanju osmisliti i organizirati logore smrtiI zbog kojih, i gorčine koju u sebi nose,život može bit crn, postoje oni koji cijene život i šire ljubav, dobročinstvo i mir, a to naš Oleg radi skoro cijeli svoj život, i kroz osobne svakodnevne postupke, i uz stotina predavanja, pred desecima tisuća ljudi, širom Europe.

Dragi Oleg, mi u Rotary klubu Rijeka, ponosni smo što si naš član, što smo prijatelji, što dijelimo iste vrijednosti.

Uz tebe i zbog tebe život je svima nama ispunjenjij i sretniji, ljudi poput tebe ovaj svijet čine boljim.

Hvala ti i samo nastavi tako, na ponos Rotarya, Hrvatske i cijeloga svijeta.

Sretan ti rođendan!