Fiumanka Rotary Business Forum

10. lipnja 2016. | Aktivnosti | Fiumanka

Prvi „Fiumanka Rotary Business Forum“ održan je 10. lipnja 2016. godine pod nazivom „Plavo zelena ekonomija“ u sklopu ovogodišnje jedriličarske regate Rotary Fiumanka. Fokus foruma bio  je na aktualnim temama i trendovima u brodogradnji  i pomorstvu koji sve više razmatraju mogućnosti korištenja drugih energenata u linijskom brodarstvu kao supstitut postojećim gorivima.

Forum je održan u Vijećnici Grada Rijeke, a pozdravnim su ga govorima otvorili predsjednik Rotary Cluba Rijeka, gospodin Vidoje Vujić  kao domaćin te kao poseban gost Guverner Distrikta 1913, gospodin Marijan Bulat.

Gdje su današnji brodari i brodograditelji danas i gdje će biti u budućnosti posjetitelji Foruma mogli su saznati tijekom zanimljivog panela koji je okupio domaće i strane predstavnike ovih komplementarnih grana. Domaće snage zastupali su dr.sc. Marko Čičin-Šain, član Uprave Jadrolinije i član našeg Rotary kluba Rijeka te Davor Lukeš, dipl.ing. , savjetnik  za strateški  i  poslovni  razvoj brodogradilišta Viktor Lenac.  Inozemna iskustva s prisutnima su podijelili gosti: Brian Fulton, predstavnik CalMac-a i Darko Čvoro, predstavnik kompanije  Meyer Werft .

Zaključak panela vezao se uz LNG kao energent koji pomalo postaje standard i sve je više u upotrebi. Razlozi za to su mnogostruki, ali koristi koje nosi uz napredak tehnologije će zasigurno povećati njegovo prisustvo. U hrvatskom brodarstvu postoji još niz stvari koje se trebaju ispuniti da se počne koristiti LNG kao gorivo, ali uz pravilnu suradnju sa stranim tvrtkama koje su već prošle taj put, dolazak na cilj će zasigurno biti brži i jednostavniji.