Hrvat Oleg Mandić zadnji je logoraš koji je izašao iz Auschwitza

27. siječnja 2016. | Iz medija

Iako se holokaust prije svega veže uz stradanje Židova, u brojnim su koncentracijskim logorima stradavali i drugi. Među velikim brojem Hrvata koji su završili u logorima bio je 82-godišnji Opatijac Oleg Mandić.

Djed i otac su otišli u partizane, a on je s majkom i bakom odveden u Auschwitz. Dječak iz istaknute kvarnerske antifašističke obitelji posljednji je napustio zloglasni logor. O golgoti koju je prošao broj 189488 šutio je godinama. Iako je vodio dnevnik.
Imao je 11 godina. Čudom su ga zaobišle likvidacije, plinska komora. A bio je i u bolnici. Upoznao je i Mengelea! Bio sam svaki dan s njim… Bio je fin, pristojan, opisuje.

Siječanj mu je najnaporniji, onda se svi sjete logora! Pa se i on vrati u deveti krug pakla u kojem je proveo devet mjeseci. I danas ga užasava pomisao i spoznaja da je ljudski um osmislio industriju čiji je rezultat smrt.
Nijemci su kaže Oleg, načistu s tim. Pa i mi, valjda? Mi Hrvati nikako da izrečemo prave riječi na pravom mjestu, kaže.
Misli da je sretan. Sa 14 godina spoznao je da se ono najgore što mi se u životu može dogoditi – već dogodilo. Još jedanput ponovio bih moj život pa i pod uvjetom da još jednom proživim Aushwitz, kaže njegov zadnji logoraš.

 

Više na sljedećem linku