Komemoracija za prijatelja Vidoja Vujića

27. svibnja 2020. | Novosti

U Auli Magni na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci održana je komemoracija za nedavno preminulog prijatelja, professora emeritusa dr. sc. Vidoja Vujića.

O životu i radu Vidoja Vujića govorili su rektorica Sveučilišta Snježana Prijić-Samaržija, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, dekanica FMTU Dora Smolčić Jurdana, predsjednik HGK Luka Burilović , župan Zlatko Komadina, veleposlanik Republike Bjelorusije Nj.E. g. Aleksandr Ponomarev te u ime Rotary kluba Rijeka dr.sc. Marko Čićin-Šain.

Prijatelj Vujić bio je predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka i redoviti profesor i znanstveni savjetnik u području ekonomije na Fakultetu za turistički i hotelski menadžment u Opatiji. Bio je zamjenik župana i obnašatelj dužnosti Primorsko-goranskog župana 2011. -2013.g.  Od 2013. godine, kao volonter, obavljao je dužnost predsjednika Županijske komore Rijeka Hrvatske gospodarske komore. Senat Sveučilišta u Rijeci je 2017.  kao redovitom profesoru u trajnom zvanju u mirovini dodjelio mu je počasno zvanje Professor Emeritus Sveučilišta u Rijeci.  Neizbrisiv trag ostavio je i u rotarijanskoj zajednici. U dva mandata bio predsjednik Rotary kluba Rijeka.

Rođen je 1951. godine, školovao se u Zagrebu i Rijeci gdje je magistrirao i doktorirao. Nakon doktorskog studija, pohađao je četiri poslijedoktorske specijalizacije Kelnu, Beču i Amsterdamu. Znanstvenu karijeru okrunio je kada je primljen za redovitog člana akademije u Beču. Aktivno se bavio politikom. Zanimalo ga je socijalno, tržno gospodarstvo, poticao je multikulturalnost, multietičnost te razvoj društva znanja. Prvi  je u hrvatskoj utemeljio katedru za upravljanje znanjem. Na Sveučilištu u Rijeci – Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu izabran za redovitog profesora u trajnom zvanju i znanstvenog savjetnika. Bio je i sportaš, bavio se gimnastikom, odbojkom, nogometom te jedno vrijeme bio predsjednik boksačkog kluba Rijeka.

Autor je 135 znanstvenih i stručnih radova. Sudjelovao je u radu više znanstvenih projekata, napisao više studija i elaborata, recenzirao pet sveučilišnih udžbenika, deset knjiga i više znanstvenih radova iz područja poduzetništva, menadžmenta, sustava upravljanja kvalitetom, razvoja i upravljanja ljudskim potencijalima te održao brojna predavanja u Republici Hrvatskoj i inozemstvu. Bio je  počasni konzul Republike Bjelorusije i redovni član Europske akademije znanosti sa sjedištem u Beču. Talijanski predsjednik Sergio Mattarella odlikovao je 2019.g. prof. em. dr. sc. Vidoja Vujića održavnim odličjem Ordina della Stella d’Italia (Red Zvijezde Talijanske Republike).

Prijatelj Vidoje bio je čovjek nevjerojatnog opsega interesa i iznimne energije  s kojom se teško itko može mjeriti zato je njegov odlazak velik gubitak za naš klub, ali i čitavu zajednicu.