Okončan prvi hrvatski Global Grant

15. svibnja 2011. | Aktivnosti

Nakon više od dvije godine učenja, ponavljanja i nerijetko natezanja sa svojevrsnom birokracijom završen je prvi hrvatski Global Grant. Ili nekadanji Machingrant, u novom ruhu, s novim pravilima.

Mi iz RC Rijeka nismo najpametniji iako spadamo u najstarije rotarijance u Hrvatskoj. Započeli smo bili još 1991! Upravo tada smo, na krilima ratnog entuzijazma, ponukani potrebama hendikepiranog življa iz Vrlike evakuiranog pred četničkom najezdom, osmislili produženi humanitarni rotary projekt „Kraljevica“. Brinuli smo se o njima 14 godina, od vremena kad još nisu bili ni uključeni u hrvatski zdravstveni sistem, što je uslijedilo mnogo kasnije. Ponosili smo se učinjenim kao i brojnim rotary priznanjima dobivenim za to.

Pred osam godina smo i službeno zaključili „produženi projekt Kraljevica“, ali smo uvijek ostali srcem i dušom vezani za „našu Kraljevicu“ (danas: Centar za rehabilitaciju Fortica). Redovito vodimo prijatelje i rotarijance u posjet, a za 20. godišnjicu (2011) je na ulazu u kraljevičku instituciju postavljena lijepa velika spomen ploča koja govori o zahvalnosti i o 20 godina suradnje.

I onda su nam se javili rotarijanski prijatelji iz Italije koje smo znali voditi u Kraljevicu, koji su svojedobno čak i usvojili jednog malog štićenika iz Centra. Odlučili su pokrenuti Global Grant u korist Kraljevice pa su nam ponudili da budemo onaj nužni RC iz zemlje u čiju će korist ići Grant. Mi smo objeručke prihvatili i krenuli u mukotrpnu avanturu. Mukotrpnu zato što je Grant po prvi puta startao po novim pravilima o kojima ni talijani a posebno mi nismo ništa znali. A s vremenom se vidjelo da i „eksperti“ iz RI dobrano plivaju u novim iskustvima.

S naše strane pisac ovih redaka zaslužan je što je Grant ponuđen upravo nama. Uključili su se onda Darko Mihalić i Vlado Jurić po klupskoj predsjedničkoj dužnosti i Sandro Viškanić u fazi financijske realizacije. Ali posebno moram istaći doprinos Darka Tolje kako u savladavanju prepreka izazvanih novim iskustvima, tako i njegovim trezvenim vođenjem Granta kroz sve Scile i Haribde birokratske papirologije. Bez doprinosa prijatelja Tolje ne bi nam ni četiri godina dostajalo za privođenje projekta kraju. U savladavanju spoznaja o Global Grantu  uvijek spreman na usluzi bio nam je Darko Šeparević iz našeg Distrikta  i Salvatore Pierantonio iz talijanskog.

Inicijator pak svega bio je Bruno Pinat, predsjednik RC Gorizia. S vremenom je organizirao 13 talijanskih RC (Trieste, Trieste Nord, Muggia, Monfalcone-Grado, Aquileia-Cervignano-Palmanova, Udine Nord, Gemona del Friuli, Verona, Vicenza, Vicenza Berici, Venezia i Gorizia ) i naravski RC Rijeka koji su uz potporu RI prikupili 42.210 $ za opskrbu zdrastvenog odjela Centra za rehabilitaciju Fortica u Kraljevici.

Ovih je dana uz malu “feštu” održana svečanost puštanja u pogon svih novotarija. Činu je nazočilo i dvadesetak predstavnika talijanskih klubova-donatora kao i generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani. Zadovoljstvo učinjenim potkrijepljeno je informacijom da je za uređenje plaže na istome mjestu pokrenut od strane RC Rijeke i RC Kočevje (Slovenija) novi Global Grant.