Pomoć hendikepiranoj djeci u bolnici Kraljevica

1. travnja 2015. | Projekti

Problem zaostalih i hendikepiranih osoba prisutan je već odavno u ovom dijelu Hrvatske (Primorsko-goranske županije). Zbog specifičnih okolnosti ta je populacija uvijek bila veća od prosječne populacije u razvijenom svijetu, čak i od ostalih dijelova Hrvatske. Na ovom je području od ukupno 300.000 stanovnika, službeno zabilježeno 676 hendikepiranih osoba (287 djece i 389 odraslih). Početkom rata u Hrvatskoj, 1991., sva djeca iz bolnice Vrlika (kninsko područje) evakuirana su na različita odredišta zbog toga što je pobunjenička vojska generala Mladića okupirala Vrliku.

Od tih 300 djece, 24 ih je prevezeno i hospitalizirano u Kraljevici u nepodobnom postojećem stanju. Rotary Club odmah je uspostavio odbor za trajno praćenje i pomaganje toj djeci u Kraljevici.

Projekt vodi poseban odbor kluba (četiri člana), uz stalnu podršku ostalih članova. Nedvojbeno, to je glavna djelatnost naša 32 člana.

Cjelokupna vrijednost našeg zalaganja u ovom razdoblju (od 1991. do danas) iznosi otprilike 450.000 DEM (300.000 USD), Uzmemo li u obzir novce koje je naš klub uspio steći za ovaj projekt unatoč postojećim okolnostima, veoma smo zadovoljni rezultatima.

Tijekom prošlog razdoblja, odlučnošću i uključivanjem u pomoć hendikepirane djece u Kraljevici, Rotary Club Rijeka polako biva poznat i priznat kao veća organizacija u ovakvom ljudskom pothvatu. Zadovoljstvo i priznanje za naše aktivnosti dnevno stiže kroz lokalni tisak, kao potvrda o služenju onima kojima je to najviše potrebno. Kroz ovaj projekt, Rotary Club Rijeka priznat je kao glavna organizacija u pomoći lokalnim vlastima u rješavanju problema hendikepirane djece ove regije.

U suradnji sa RC Nechertalom (Švicarska) popravljamo sve instalacije centralnog grijanja, namještanje prozora te dio krovnih popravak u bolnici u Kraljevici. U suradnji sa RC Llanishen (Cardiff-Velika Britanija) i londonskom vatrogasnom brigadom organizirali smo osnovne popravke zgrada i bojanje interijera.

1996., u tijeku projekta, primili smo priznanje našeg okruga 1910 na godišnjoj konferenciji u Badenu, između 75 projekata. Kao dugoročno rješenje problema hendikepiranih osoba u našem okrugu, vijeće grada Rijeka namijenilo je 6500m2 za izgradnju novog doma za tu djecu. Trenutno očajnički čeka 80-ero hendikepirane djece i odraslih uključujući one hospitalizirane u Kraljevici.

U postojećim okolnostima, naš Rotary Club je dodijeljen kao glavni partner za osiguravanje potrebne opreme za novu bolnicu. U međuvremenu briga za djecu u Kraljevici neprekidno traje.

Pozivamo sve Rotary klubove koji još nisu uključeni u drugim projektima da nam se pridruže u ovom izvanrednom pothvatu iznad naših mogućnosti.