Riječ predsjednika (2016-2017)

10. lipnja 2016. | Aktivnosti

Drage Rotarijanke i Rotarijanci,
Iza nas je 111. godišnjica Rotary Internationala i 25. godišnjica Rotary kluba Rijeka, jedna od najuspješnijih rotarijanskih godina našeg kluba. Dio smo Rotary obitelji koja broji 1,2 milijuna rotarijanaca u 28.000 klubova u 160 zemalja svijeta što smatram velikom čašću i privilegijom. Zadatak je svakog rotarijanca konstantno još težiti boljem i aktivnijem služenju zajednici. Gledajmo to kao priliku da učinimo nešto dobro za zajednicu u okruženju kvalitetnih ljudi i da se zbog toga osjećamo dobro. Preduvjet uspješnog djelovanja je dobar i složan tim. Sretni smo i ponosni na konstantan rast članstva u proteklom periodu. Činjenica je i da smo trenutno među klubovima sa najbrojnijim članstvom u našem distriktu 1913. Stoga se nameće obveza svih nas da od novih prijatelja učinimo dobre i kvalitetne rotarijance.
Cilj Rotarya je spremnost na pomaganje u svakodnevnom životu – “Service Above Self”.

Rotary organizacija nastoji postići ovaj cilj provodeći slijedeća načela:

– da njegujući prijateljstvo bude drugima od koristi
– prihvaćanjem visokih etičkih načela, kako u privatnom tako i u poslovnom životu, te poštivanjem vrijednosti svakog čina za opće dobro
– promicanjem odgovornog djelovanja svih rotarijanaca u privatnom, poslovnom i javnom životu
– njegovanjem dobre volje za razumijevanje i mir među narodima putem svjetske zajednice poslovnih ljudi, sjedinjenih u idealu, da se pogne ljudima.

Podsjećam i na četiri načelna pitanja:

Je li istina?
Je li ispravno za sve sudionike?
Hoće li promicati prijateljstvo i dobru volju?
Hoće li služiti na dobro svim sudionicima?

Rotary klub Rijeka u protekle dvije godine bitno je pomlađen. Još važnije je da u klubu još uvijek aktivno djeluju neki od osnivača, što zasigurno jamči stabilnost i dobru budućnost RC Rijeka.

2016/2017 rotarijanska godina bit će “godina kluba” u kojoj ćemo se uz naše projekte dodatno posvetiti jedni drugima, ojačati naše međusobne odnose i stvoriti još jači i aktivniji tim.
Obnovit ćemo i ojačati veze sa našim prijateljskim klubovima, uspostaviti kontakte sa klubovima iz susjednih distrikata i nastaviti sa obvezom da svaki član kluba u godini posjeti barem jedan klub. Zaduženja i dužnosti u klubu ne odnose se isključivo na upravni odbor i ostale odbore kluba, one se odnose na svakog pojedinog člana jer je služenje i aktivnost u zajednici put koji smo izabrali ulaskom u Rotary obitelj.

Nastavljamo sa započetim projektima za centar za rehabilitaciju djece Fortica u Kraljevici, Humanitarnom koncertu “Budi tu” za dječju bolnicu Kantrida, projektima usmjerenim ka slijepoj i slabovidnoj djeci koja pohađaju poseban prilagođen program u OŠ Pećine i potporu nadarenoj djeci kroz zakladu dr. Viktor Ružić. U planu je pokretanje novih projekata o čemu ćemo više govoriti tijekom sljedeće 2016-17 rotarijanske godine.

Ne smijemo zaboraviti spomenuti i naše vrlo aktivne i uspješne Inner wheel klub Rijeka, Rotaract klub Rijeka, te plan osnivanja Interact kluba što također predstavlja jedan od naših fokusa.

Cijeli tim aktivno će raditi na organizaciji predavanja, kvalitetnim druženjima, zanimljivim putovanjima i projektima našeg kluba. Očekujem od svakog člana i prijatelja da svojim aktivnim zalaganjem pridonese uspješnoj provedbi svih planiranih ciljeva u rotarijanskoj godini 2016/2017.

Završavam ovo obraćanje citirajući poruku predsjednika Rotary Internationala 2016-17 Johna F. Germa:

Rotary Služi Čovječanstvu.

Želim nam svima uspješnu rotarijansku 2016-17 godinu!

Predsjednik RC Rijeka
Sandro Viškanić