Riječ predsjednika (2017/2018)

20. lipnja 2017. | Aktivnosti

Drage prijateljice i prijatelji,

Preuzimanje vodstva kluba za svakog rotarijanca predstavlja posebnu čast, posebno u ovoj godini. Trenutak kada vam predlože da vi budete onaj koji će voditi klub je poseban. To je trenutak kada vam drugi ukazuju povjerenje, a vi to povjerenje prihvaćate. I morate ga nastojati opravdati. I koliko god se od svog ulaska u rotary svijet zapravo svi za to pripremamo, u konačnici ga dočekamo nespremni.

Rotary pokret je skupina ljudi koja se okuplja spontano i dragovoljno djeluje zajedno.  Bez pritiska. Pri tome ne smije biti  mjesta isticanju pojedinca. On se smije isticati, ali samo kroz zajednicu. Rotary su klubovi lanci međusobno povezanih različitih prijatelja/karika, a poznato je – svaki je lanac onoliko jak koliko je jaka njegova najslabija karika. Stupanj uključivanja pojedinca u svakodnevni rad kluba nije jednak i upravo je u tome draž vođenja. Iz svakoga izvući ponajbolje što on može dobrovoljno dati zajednici u kojoj djeluje, a da pri tome ne osjeća opterećenje.

Rotary klub Rijeka je klub duge tradicije. Dvadeset pet godina dugo je razdoblje što valja i dostojno obilježiti.  Odavno je postao punoljetan. I baš nekako u tom razdoblju maturacije počelo je turbulentno vrijeme . Opasnosti koje su se tada nadvile nad klubom mogle su imati teške posljedice. Međutim Rotary ne bi bio Rotary kada ne bi prevladavao probleme. U konsolidaciji stanja posebno bih istaknuo dvojicu svojih prethodnika – pr. Vidoja i pr. Sandra. Njihova energija, entuzijazam i umijeće vođenja unijeli su u klub nove vjetrove. Postavši mješovitim klubom počeli smo stvari sagledavati iz drugih perspektiva i proširili vidike.

Zahvalio bih njima, kao i svim prijašnjim predsjednicima koji su me inspirirali i bila mi velika podrška pripremajući me za ovo danas.

Duga prošlost je čast, ali i obaveza. Cilj djelovanja Rotary Internationala je poboljšanje života ljudi, izgradnja tolerancije i razumijevanja. Predanost tom cilju RC Rijeka je već dokazao. Temeljita obnova Centra Fortica u Kraljevici, humanitarni koncerti Budi tu namijenjeni obnovi Dječje bolnice Kantrida, stipendiranja darovitih učenika i studenata, pomaganje obnove OŠ Pećine… samo su neki od projekata u kojima smo sudjelovali. Uistinu imamo  puno toga na što možemo biti ponosni i oprostite mi ako nisam spomenuo nešto što je Vama najvažnije. Ovako kvalitetan rad će biti teško nastaviti, ali, obzirom na to kakav je RC Rijeka, nemam straha ćemo u tome i uspjeti.

Kad govorimo o idealizmu i snovima nemojte mi reći što ne možete napraviti, i da ne možemo promijeniti svijet. Snovi su samo početak. Moramo zasukati rukave i ostvariti snove. U Rotary-u nema morali bi, trebali bi i možemo li. Postoji samo radimo i napraviti ćemo.

U predstojećoj godini neophodno je dalje jačati međuljudske odnose u klubu. Prostori kluba trebaju biti mjesto radosnog i ugodnog okupljanja zašto se moraju dodatno prilagoditi kupnjom nove opreme. Suradnja sa Zakladom Dr. Viktor Ružić biti će konstruktivnija. Raditi ćemo više sa mladima jer Rotaract je prirodni izvor novih Rotarijanaca. Završiti ćemo prijave započetih međunarodnih projekata u suradnji sa drugim klubovima. Organizirati ćemo šesti po redu humanitarni koncert Budi tu kojim ćemo završiti obnovu prostora Klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka. Organizirati ćemo i ove godine Rotary Fiumanku. Već sada znamo da ćemo sudjelovati u dva humanitarna projekta sa drugim klubovima iz Slovenije. Dogovorena su bratimljenja… I posljednje, ali nipošto najmanje važno – organizirati će se dostojno obilježavanje 25. godišnjice kluba.

Želje i planovi možda su preambiciozni, ali Vaše snažne osobnosti, entuzijazam, energija, predanost, smisao za humor i pozitivni stav daju mi vjeru da ćemo uspjeti. Na lovorikama se ne može se počivati. Stoga od vas očekujem da razmislite o tome kako naš klub može zadržati sjaj i uspješnost. Jer poznato je – tko hoće traži način, tko neće traži razlog.

Vjerujem u uspješnost ove godine. Vjerujem da ćemo zajedno ostvariti zadane ciljeve. Vjerujem u prijateljstvo, jer imati prijatelja je dobro, ali još je bolje –  biti prijatelj.

Predsjednik RC Rijeka
Goran Palčevski