Riječ predsjednika 2018/2019

15. lipnja 2018. | Novosti

Dragi naši sugrađani,
Rotary klub Rijeka  ove  godine je proslavio 25. godinu od ponovnog osnivanja i djelovanja u našoj lokalnoj zajednici. Naš klub je i nasljednik Rotary kluba Sušak, te je naša povijest i nešto duža, ali zbog povijesnih okolnosti smo imali jednu dužu  stanku u radu. Kroz svo ovo vrijeme također  smo dali i mjerljiv  doprinos ostvarenju ciljeva Rotary Internationala.
Članovi Rotary kluba Rijeka su uglavnom vaši sugrađani, koji svaki ponedjeljak u 20 sati odvoje nekoliko sati svoga  vremena i na sastanku planiraju pojedine projekte od interesa za lokalnu zajednicu i prate realizaciju istih.
O našim aktivnostima redovno obavještavamo javnost kroz medije, preko socijalnih mreža i naše web stranice.

Prvenstveno smo fokusirani na 6 područja djelovanja i to su:

 1. Promoviranje i očuvanje mira
 2. Briga za majku i djecu
 3. Iskorjenjivanje bolesti
 4. Edukacija
 5. Pitka voda i čista okolina
 6. Razvoj lokalne ekonomije

Naše aktivnosti su javne, a na naš sastanak mogu doći i gosti koje je pozvao netko od naših članova. Sve članove RC Rijeka možete vidjeti na našoj stranici na linku https://www.rc-rijeka.hr/clanovi/ i sigurno ćete mnoge prepoznati iz javnog života ili kao svoje susjede. Rotary je već neko vrijeme otvoren i za žene, pa je Rotary klub Rijeka među prvima u Hrvatskoj primio i prve članice.
Kao što vidite na našoj web stranici ima više informacija od mnogih drugih organizacija  koje djeluju u našem gradu, i naš rad je potpuno transparentan. Nije toliko tajnovit kao što se može čuti.
Da biste učestvovali u radu kluba morate biti aktivni član, a to možete postati ako vas netko od članova pozove i prođete proceduru prijema i prihvatite načela Rotary-a i druge obaveze u klubu.

Članovi Rotary-a su se obavezali da će sve što rade ili govore provjeriti kroz 4 načelna pitanja:

 1. Je li istina?
 2. Je li ispravno za sve sudionike?
 3. Hoće li promicati prijateljstvo i dobru volju?
 4. Hoće li služiti na dobro svim sudionicima?

Svaki član Rotary-a se također obavezao da će aktivno služiti u 5 područja, a to su:

 1. Služenje klubu
 2. Služenje struci
 3. Služenje zajednici
 4. Međunarodno služenje
 5. Služenje mladim generacijama

Ovih pet pravaca služenja, četiri načelna pitanje i 6 područja djelovanja se ujedinjuju u glavnom cilju Rotary-a a to je nesebično služenje – „Service above self“.
To je ujedno i najvrijednije priznanje koje može dobiti član Rotary-a.
Sve aktivnosti na globalnoj i lokalnoj razini Rotary financira preko svoje zaklade (The Rotary Foundation – TRF). Tako je Rotary pokrenuo jedan od najvećih privatnih projekata za iskorjenjivanje dječje paralize pod nazivom „End Polio Now“ koji je pri samom kraju. Prije 33 godine je bilo 365,000 novooboljelih godišnje, a ove godine je samo 8 novih slučajeva zaraze u dvije zemlje. Ovo je veliki uspjeh Rotary-a na globalnom nivou.
Rotary klub Rijeka je poseban po tome što je jedan od rijetkih klubova koji ima i vlastitu zakladu – „Zaklada dr. Viktor Ružić“.
Dr. Viktor Ružić je bio hrvatski ban i  poznati rotarijanac koji je bio  posljednji guverner Distrikta 77 prije gašenja aktivnosti Rotary-a na ovim prostorima.
Jedan od osnovnih ciljeva Zaklade je da u okviru svojih mogućnosti stipendira mlade i talentirane učenike i studente i svake godine upravni odbor Zaklade odobrava nove stipendije.
Rotary nije zatvorena organizacija, nego je otvorena za sve one koji mogu i žele prihvatiti načela i obaveze koje članstvo po sebi nosi. Tako da ne sumnjam da ćete se mnogi prepoznati kao budući članovi ove svjetski poznate organizacije sa stoljetnom tradicijom..
Naravno da članstvo u Rotary-u ne donosi samo obaveze, nego je tu i zajednica od 1.2 milijuna članova širom svijeta u 36,000 klubova. Rotary otvara mnogo mogućnosti za nova poznanstva, nove poslove i spaja ljude širom svijeta.
Dragi naši sugrađani, RC Rijeka će i ove godine organizirati koncert gdje ćete moći uživati u  mnogim hitovima našega MIK-a. Neki će zaploviti na Rotary Fiumanci.
A neki od vas će se odvažiti  postati i naši novi članovi.

Predsjednik RC Rijeka
Anto Domić