Rotarijanska druženja i humanitarni cilj

15. studenoga 2014. | Aktivnosti

Prema dugogodišnjim iskustvima našeg kluba, zajednička rotarijanska druženja, posebno ona sa suprugama imaju veoma važnu ulogu u životu rotarijanaca. Zajednička druženja organiziramo kao izlet u pojedine turističke destinacije, kao posjet prijateljskim Rotary klubovima u zemlji i u inozemstvu ili kao posjet rotary prijateljima u njihovim prostorima.

Posebno uspješan način druženja su druženja u organizaciji pojedinih Rotry prijatelja u njihovim privatnim prostorima. Ovakva zajednička druženja su najzanimljivija, jer kroz opuštenu komunikaciju osvježavaju razna sjećanja, planiraju se razne aktivnosti, čine ugodnu i zabavnu atmosferu, daju osjećaj jednakovrijednosti, uvažavanja i poštovanja svakog pojedinca. Zato ova druženja pozitivno utječu na ljudsku psihu, time se postiže osobno zadovoljstvo, želja za aktivnošću i povećanje duševnog mira. Konačni rezultat rotarijanskih druženja je uz širenje prijateljstva i  služenje izabranom humanitarnom cilju.

U organizaciji prijatelja Bošnjakovića i njegove supruge Viere, organizirano je deseto jubilarno druženje na njihovom posjedu u „Villa Vieri“ u Krušvarima kraj Buzeta. Kao kod svih prethodnih devet i ovo deseto jubilarno druženje bilo je za pamćenje.

Tom prigodom prijatelj Bošnjaković održao je jedan kratak i poučan govor:

“Dragi prijatelji rotarijanci, inervilke, rotaraktovci i ostali prijatelji, danas je ovo za mene i moju obitelj veliki dan. Danas je naše  deseto jubilarno Rotary druženje. Prošla vremena su bila bolja a druženja intenzivnija. Današnje vrijeme je drugačije. Danas se veliki broj ljudi otuđuje jedni od drugih vjerujući da stanje može biti još gore i s time se mire. Mi rotarijanci koji vjerujemo da može i mora biti bolje, moramo se ponovno početi što intenzivnije družiti, pomagatijedni drugima i onima kojima je pomoć potrebna. Druženjem sa rotarijancima susjednih zemalja i drugih regija pomoći ćemo jedni drugima da lakše prebrodimo današnje probleme.”

U zajedničkim humanitarnim programima biti ćemo jači ako shvatimo i prihvatimo slijedeće činjenice i vjerovanja:

  • ne moramo biti bogati da bi bili donatori,
  • darežljivost je najveći božji dar,
  • što više dijelimo s drugima, naš život će biti bogatiji,
  • sve što možemo ostvariti na koncu za sebe, to je: miran san i zadovoljstvo sa sobom.

Tradicionalno, obitelj Bošnjaković dobila je svoj deseti Rotary pljesak a prikupljena sredstva sa svih humanitarnih rotarijanskih druženja uplaćuju se u klubsku blagajnu i služe za ostvarivanje pomoći onima koji si sami to ne mogu učiniti.